Vloer egaliseren – wat zijn de mogelijkheden?

Als eerste dient u er rekening mee te houden dat een vloer egaliseren niet altijd nodig is. Bij de volgende vloertypes is het erg van belang dat de ondervloer volledig glad is: cementdek-, beton-, anhydriet-, tegel-, marmer-,linoleum-, pvc- en vinylvloeren. In sommige gevallen volstaat een voegenvuller, maar meestal is bij een oneffen grond een egaliseer laag nodig.

Egalisatie cement

egaliseren van de vloerHet soort egaliseermiddel dat u nodig heeft is afhankelijk van de dikte die de egaliseer laag dient te hebben. Normaal egalisatiecement is bedoeld voor lagen van maximaal enkele millimeters. Als u vloer grote oneffenheden heeft, kunt u beter kiezen voor een zware kwaliteit egalisatie cement. Met deze kunt u lagen aanleggen tot wel 3 centimeter dik. Bij egalisatiecement dient u er op te letten dat er steeds kleine hoeveelheden moeten worden aangemaakt en het werk snel gedaan dient te worden; de cement begint namelijk al zeer snel uit te drogen. Een vloer egaliseren is geen gemakkelijke opgave, het beste schakelt u een specialist in.

Plaatmateriaal

Een andere oplossing zou een ondervloer van MDF-platen zijn. U creëert zo een geheel nieuwe ondervloer, die volledig glad is. Dit is het best toe te passen als de bestaande vloer al van hout is, maar het werkt ook bij cementvloeren. Let op dat u de juiste soort en maat schroeven koopt en dat u rekening houdt met plinten en leidingen. Nadat de vloer is geëgaliseerd, heeft u natuurlijk zelf de keuze wat voor vloer u wilt.

Schuren/Frezen

Een derde oplossing is het schuren of frezen van een vloer. Dit werkt het beste als het om deuken gaat; wilt u een niveauverschil oplossen? Dan kunt u het beste voor een van de andere opties kiezen.

Houd er rekening mee dat dit erg arbeidsintensief is en dat u de nodige beschermingsmaatregelen tegen stof dient te nemen.