Officieel document laten opstellen voor overlijden

testamentAls je nog jong en vitaal bent, dan denk je vaak nog niet zo na over je overlijden. Toch is dat in bepaalde gevallen wel een goed idee. Niemand gaat er natuurlijk vanuit, maar iemand kan toch opeens komen te overlijden.

Denk aan een ongeluk dat gebeurd of een plotselinge dodelijke ziekte. Als dit gebeurd moet wel duidelijk zijn wat er precies moet gebeuren. In een testament kan dit worden opgenomen. Dit is een officieel document dat alleen kan worden opgesteld door de notaris.

Wat er in een testament kan worden opgenomen

In een testament kunnen diverse zaken worden opgenomen. Men kan hierin opnemen wat er moet worden nagelaten en aan wie. Als er bijvoorbeeld een vermogen is, dan kan iemand in het testament laten opnemen dat dit aan een bepaald persoon moet worden nagelaten. Het kan bijvoorbeeld ook aan een bepaalde stichting of goed doel worden nagelaten. Deze mogelijkheden zijn er allemaal. Iemand kan niet zelf zo’n document opmaken, dan is het namelijk niet rechtsgeldig. Er dient een afspraak bij een notaris te worden gemaakt, hier kan men overigens ook advies inwinnen over de situatie. Zo is op Clementinastraat 24 in Antwerpen is een notaris gevestigd die u hierover kan adviseren.

Als je niet getrouwd bent

trouwenAls u getrouwd bent met uw partner, dan gaat in beginsel de erfenis naar de partner. Maar er zijn ook mensen die niet getrouwd zijn, maar waarbij er toch een deel van de erfenis moet worden overgedragen aan de partner. Ook dit kan worden opgenomen. Als een stel bijvoorbeeld samen een koopwoning hebben, maar niet zijn getrouwd, dan kan het ook op jonge leeftijd interessant zijn om dat testament op te laten stellen. Laat u altijd goed adviseren over het opstellen hiervan. Ook kan het lonen om eens te vergelijken, de tarieven kunnen flink van elkaar verschillen.